Pagini

Daca doriti sa primiti retetele prin e-mail...

vineri, 16 martie 2012

Strapacika

Heya! Am gasit pe site-ul de la Informatia Zilei o reteta cel putin interesanta, dar si tentanta. Este vorba de Strapacika, o specialitate slovaca, un fel de chiftele de cartofi cu sunca in sos de branza.

Eu va recomand sa o incercati si voi deoarece va va surprinde! Chiar puteti face variatiuni pe aceeasi tema, ca si mine: am incercat cu ambele tipuri de branza si este...interesanta!

Avem nevoie de:
- 500 gr de cartofi curatati
- 250 gr faina alba
- doua oua
- o lingura de untura de porc sau o lingura de margarina (pentru prajit sunca - am incercat cu ambele si e "ceas"),
- 200 gr sunca afumata
- 200 gr branza de oaie sau de vaca (again, le-am incercat si e ok oricum... depinde de gusturiile fiecaruia)
- o lingurita de usturoi granulat sau un catel de usturoi pisat
- 4 linguri mari de smantana
- sare
- piper macinat
- patrunjel tocat

Avem ceva de munca, dar merita:
Cartofii trebuie curatati, spalati si razuiti marunt, dupa care se storc prin strangere cu mana.



Cartofii razuiti se amesteca apoi cu faina si cu cele doua oua (cine vrea poate sa puna si putina apa), ideea este ca trebuie sa obtinem o pasta mai tare.


Se pune la fiert apa cu sare sau vegeta (dupa gust), intr-un vas mai mare, iar in apa care fierbe se va pune din pasta aluat maruntita sub forma de galuste mici.


Dupa ce acestea s-au fiert (aprox 10 min) se strecoara, fara spalare.


Sunca taiata feliute subtiri se prajeste in putina untura sau margarina.


Se scot bucatile de sunca separat, iar cand untura ramasa s-a racit putin, se presara in ea branza si se amesteca bine. Se adauga usturoiul pisat sau granulat, cele 4 linguri de smantana, putina sare si piper si la punem din nou la foc, la foc mic, amestecand continuu pana da un clocot.



Adaugam galustele spre final si le invartim in acest amestec, iar la servire se orneaza cu fasiile de bacon si se serveste cu mult sos.




p.s.: dupa ce se amesteca branza preparata cu galustele, aceasta se mai pune putin si la cuptor. Nu am incercat, dar va promit ca data viitoare asa voi face.



Pofta mare!

4 comentarii:

pareri ?